جستجو کردن
  • مقالات
جستجو کردن

حجم معاملات

حجم معاملات

حجم معاملات در تحلیل تکنیکال

به طور کلی سه مفهوم حجم معاملات، ارزش بازار و ارزش معاملات از مهمترین مفاهیمی هستند. که آشنایی با این مفاهیم کمک برای هر سرمایه گذار در بازار های مالی واجب است. شناخت هر کدام از این مفاهیم و درک تفاوت آنها به سرمایه گذاری بهتر و دقیق تر کمک شایانی می کند. ضمنا این مفاهیم را می توانید در تابلو سهام هر شرکت در وب سایت مدیریت فناوری بورس تهران TSETMC ملاحظه کنید.

اکثر تحلیل گران در بازار های مالی با دنبال کردن دو عامل قیمت، حجم معاملات از روش های چند بعدی برای تحلیل تکنیکتال بازار استفاده میکنند. حجم عموما بیانگر میزان معاملاتی است که در طی یک شبانه روز، سهام معامله شده است. یا به بیان دیگر عبارت است از تعداد سهام معامله شده (خرید یا فروش) که در یک بازه ی زمانی (مثلا یک روز کاری) انجام میشود. از حجم معاملات به عنوان یکی از نشانه های رد پای غول های بازار نیز یاد میشود. خطوط بلند تر نشان دهنده حجم بیشتر و خطوط کوتاه تر حجم کمتر را نشان میدهد.

انچه در این مقاله خواهید خواند

حجم معاملات

همانطور که گفته شد شاخص حجم معاملات به معنی مقدار سهام معامله شده در یک بازه زمانی مشخص است. این سهام ممکن است مربوط به یک شرکت، صنعت خاص یا کل بازار بورس تعمیم داده شود. می توان دو نتیجه گیری متفاوت را از حجم معاملات در بازه زمانی خاص برداشت کرد. ممکن است افزایش حجم معامله به دلیل منتشر شدن اخبار مثبت در مورد سهم مذکور باشد که نوید حرکت صعودی و رو به رشد سهام را می دهد.

در طرف مقابل اما ممکن است افزایش حجم معامله به دلیل منتشر شدن اخبار منفی و در نتیجه حرکت نزولی سهم باشد. در مورد دوم افزایش داشتن حجم معامله نشان دهنده تلاش سهامداران برای حفظ حداقل سود ممکن و جلوگیری از ضرر بیشتر است.

 

تحلیل حجم معاملات

با این حال اگر سرمایه گذاری حرفه ای در بازار بورس باشید، افزایش حجم معاملات را با در نظر گرفتن شاخص های مقاومت و حمایت سهم بررسی خواهید کرد. با این کار می توانید تحلیل تکنیکالی از سهم داشته باشید و از این طریق به بررسی و پیش بینی قیمت سهم مذکور بپردازید.

 

حجم معاملات عامل تایید کننده در الگو های قیمتی

در روند های صعودی حجم باید همزمان با صعود قیمت بیشتر شود، و در هنگام پدید آمدن حفره ها(اصلاح قیمتی) کاهش یابد. تا هنگامی که الگو ادامه دارد حجم معاملات باید روند قیمت را تایید کند.

 

همگرایی و واگرایی قیمت و حجم معاملات

واگرایی حجم و قیمت زمانی رخ میدهد، که نفوذ به بالاتر از نقطه بالایی در یک روند صعودی همراه با کاهش حجم معاملات باشد. این وضعیت هشداری است به معامله گران در مورد کاهش فشار خرید. این میتواند یکی از نشانه های تغییر در روند بازار باشد.

 

حجم معاملات عامل تایید کننده در الگو های قیمتی

در بحث الگو های قیمتی از حجم معاملاتی بعنوان نشانه ای مهم بعنوان تایید کننده الگو ها نامبرده میشود. یکی از علائم وقوع الگوی سر وشانه سقف زمانی است که در هر موج صعودی، حجم نسبت به موج صعودی قبلی کاهش یابد. و حجم در شانه راست کمتر از شانه چپ باشد.

در الگو های سقف دو قلو و سه قلو حجم در هرموج صعودی تا رسیدن به سقف همراه است.با حجم سبک تر نسبت به موج قبلی،الگو های ادامه دهنده مانند مثلث میبایست با افت تدریجی حجم همراه باشد. به عنوان یک قانون کلی در تمام شکست ها اگر اخطار شکست واقعی باشد باید شاهد حجم معاملات سنگین باشیم.

 

حجم معاملات و اندیکاتورهای آن

مجموعه ابزارهایی که به تحلیل تکنیکال حجم معاملات یک سهم کمک می کنند و منجر به درک بهتر از نوسان قیمت یک سهم می شوند، اندیکاتور حجم معاملات می گویند. سه مورد از اندیکاتورهای حجم کاربردی عبارتند از:

 

اندیکاتور ولوم (VOLUME) یا اندیکاتور حجم

ساده ترین نوع از اندیکاتورهای حجم معاملات، اندیکاتور حجم می باشد. میزان معاملات انجام شده در یک بازه زمانی خاص در این اندیکاتور نمایش داده می شود. میله قرمز در نمودار این اندیکاتور نمایانگر کندل منفی در روند قیمتی سهم هستند و میله سبز نشان از کندل مثبت در ارزش سهام دارد.

اندیکاتور حجم معاملات

 

اندیکاتور تعادلی حجم معاملات (OBV)

اندیکاتور تعادلی حجم معاملات یا On Balance Volume ابزاری است که حجم معاملات را با در نظر گرفتن جهت قیمت در یک بازه زمانی مشخص بررسی می کند. در صورتی که قیمت محاسبه شده سهام در بازه مشخص شده افزایش داشته باشد، حجم معامله آن بازه مثبت می باشد. اما چنانچه قیمت سهام در بازه ای خاص کاهش داشته باشد، حجم معامله در همان بازه منفی در نظر گرفته می شود.

اندیکاتور OBV

 

اندیکاتور جریان پول (MFI)

قدرت سرمایه یا پول در گردش در بازه زمانی خاص توسط این اندیکاتور بررسی می شود.  شاخص جریان پول (Money Flow Index) بین اعداد صفر تا 100 بالا و پایین می رود. اگر مقدار از 80 بیشتر باشد، بیانگر قرار گرفتن قیمت در محدوده اشباع شده خرید است. چنانچه مقدار از 20 کمتر باشد، سهام مذکور در محدوده فروش اشباع شده وارد شده است.

اندیکاتور جریان پول (MFI)

 

ارزش بازار و ارزش معاملات

هر سهام در دامنه قیمتی معاملاتی خاصی در یک روز کاری معاملاتی نوسان می کند که این دامنه نسبت به قیمت پایانی روز قبل همان سهام تعیین می شود. ارزش معاملات برابر با ضرب حجم معاملات در قیمت پایانی سهام مذکور می باشد. به حاصل ضرب تعداد سهام منتشر شده یک مجموعه در قیمت پایانی آن سهم، ارزش بازار می گویند. هر چه ارزش بازار سهام یک شرکت بیشتر باشد، تاثیر آن سهام در شاخص بازار بیشتر است.

ضمنا ارزش روزانه معاملات در کل بازار نشان دهنده ارزش تجمیعی تمام معاملاتی است که سهام های بازار در آن روز داشته اند. صعودی بودن روند این شاخص در هر روز، بیانگر ورود نقدینگی بیشتر به بازار سرمایه است. ارزش معاملات در ستون سمت چپ سایت بازار بورس درج می شود.

ارزش بازار و ارزش معاملات در بورس

 

نکات مهم در رابطه با حجم معاملات

از ابزار حجم معاملات در تحلیل تکنیکال برای تصدیق و یا مردود دانستن رفتار نمودار قیمت (ابزاری مکمل) استفاده میکنیم. حجم  بیانگر سرعت معاملات است.حجم بیشتر یعنی سرعت بیشتر و ادامه روند موجود محتمل تر است. حجم  میبایست در روند صعودی ،با افزایش قیمت افزایش و با کاهش قیمت کاهش یابد. حجم کم نشان از عدم رغبت بازار به روند حاکم دارد. بازار با سرعت کم به زودی متوقف میشود و تغیرر جهت یا تغییر فاز میدهد. حجم میبایست در جهت روند قیمت موجود افزایش یابد.

 

امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد، منتظر نظرات سازنده شما هستیم.

لگو بورس آکادمیک

تیم تولید محتوا

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگیری کپچا...