• مقالات
جستجو کردن

آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات بازار فارکس

مفاهیم و اصطلاحات بازار فارکس

مفاهیم و اصطلاحات پایه فارکس

فارکس به چه معناست ؟

فارکس در لغت از عبارت، Foreign exchange تشکیل شده است. در واقع شما میتوانید در این بازار به داد و ستد انواع ارزهای خارجی نسبت به یکدیگر بپردازید. این تبادل ممکن است برای خریدوفروش کالا، خدمات شرکتها و دولتها، هزینه های سفر و خرید مسافران یا سرمایه گذاری اشخاص و بنگاهها در کشورها مورد استفاده قرار گیرد.

انچه در این مقاله خواهید خواند

 

نماد ها در بازار فارکس

نماد ها علامت های اختصاری هستند که سازمان استاندارد جهانی(ISO) معین میکند. این نماد ها معمولا سه حرفی هستند که در بازار فارکس دو حرف اول نماد علامت اختصاری کشور مد نظر و حرف سوم نماد ارز مربوطه می باشد. مانند: ین ژاپن Japanese Yen JPY

در ادامه با تعدای از نماد هایی که در بازار فارکس کاربرد دارد آشنا میشویم:

  • نماد دلار آمریکا در فارکس USD
  • نماد پوند انگلیس در فارکس GBP
  • نماد ین ژاپن در فارکس JPY
  • نماد فرانک سوئیس در فارکس CHF
  • نماد دلار استرالیا در فارکس AUD
  • نماد دلار کانادا در فارکس CAD
  • نماد دلار نیوزلند در فارکس NZD
  • نماد راند آفریقای جنوبی در فارکس ZAR
  • نماد لیر ترکیه در فارکس TRY
  • نماد دلار سنگاپور در فارکس SGD
  • نماد یوان چین در فارکس CNH
  • نماد زلوتی لهستان در فارکس PLN
  • نماد پزو مکزیک در فارکس MXN
  • نماد طلا در فارکس XAU (علامت طلا در فارکس)
  • نماد نقره در فارکس XAG
  • نماد نفت خام  UKBRENT ( نماد نفت در فارکس )
  • نماد مس در فارکس COPPER
  • نماد نیکل در فارکس  OTC

 

رگولیشن (Regulation)

منظور از رگولیشن تایید یک کارگزاری از سوی نهاد های مالی معتبر بین المللی می باشد. هر چه یک کارگزاری دارای رگولیشن های معتبر تر و بالاتری داشته باشد، دارای ضریب اطمینان بالاتری برای سرمایه گذاری می باشد.

 

جفت ارز در بازار فارکس به چه معناست؟

همواره ارزش هر ارز در بازار فارکس با ارز مقابلش تعیین میشود. مانند یورو در مقابل دلار (یعنی هر یورو چه میزان نسبت به دلار دارد)

 

جفت ارزهای ماژور یا اصلی (Major currencies)

به جفت ارزهایی گفته می شود. که در یک سوی آن آن دلار آمریکا قراردارد. این زوج ها 85 درصد معاملات را شامل می شوند. لذا داری محبوبیت بیشتری در معاملات هستند پس نقد شونده تر و کم اسپرد تر می باشند و مهم ترین آنها در زیر آمده:
EUR/USD، USD/JPY، GBP/USD، USD/CHF، USD/CAD، AUD/USD و NZD/USD

 

جفت ارزهای مینور یا فرعی (Minor currencies)

به جفت ارزهای کراس هم معروف هستند. جفت ارزهایی که هیچ یک از دو ارز تشکیل دهنده آن دلار آمریکا (USD) نباشد، جفت ارز غیر اصلی یا به طور خلاصه “کراس” گفته می شوند. کراس هایی که بیشترین معامله فعال را دارند ناشی از سه ارز اصلی غیر از USD یعنی (EUR و JPY و GBP) می باشند مانند:
EUR/CHF، EUR/GBP، EUR/NZD، EUR/JPY، GBP/JPY، CAD/JPY، GBP/NZD و ….

 

مفهوم لات در بازار فارکس به چه معناست؟

یکی از مفاهیم پایه در بازار فارکس آشنایی دقیق با حجم معاملات است. لات، واحد اندازه گیری حجم معاملات،  اندازه حجم قرارداد یک معامله در بازار مبادلات ارز فارکس را بیان می کند. در بیشتر قراردادها هر Lot یا Amount به طور استاندارد یک لات در نظر می گیرند. اندازه قراردادها با واژه هایی مانند: لات برابر با ۱۰۰۰۰۰ واحد ارز پایه است. مثلا اگر شما در معامله ای با حجم ۱ لات، یورو را در مقابل دلار خرید کنید. در واقع ۱۰۰۰۰۰ یورو در مقابل دلار خرید کرده اید. البته نیاز نیست همیشه با این حجم وارد معامله شوید شما می توانید با مقداری مانند: ۰.۰۱ لات وارد معامله شوید، این مقدار بستگی به ضریب اهرمی و سرمایه اولیه شما دارد.

 

لوریج (LEVERAGE) یا اهرم چیست و چگونه عمل میکند؟

برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنیم، در ابتدا بدانیم که معنی لوریج و یا همان اهرم چیست؟ فرض کنید با موجودی سرمایه ۱۰۰۰دلار، میخواهید به معامله در بازار سهام آمریکا بپردازید. حداکثر مبلغی که برای خرید سهام میتوانید خرج کنید نمیتواند از مقدار موجودی شما بیشتر شود. اما با اهرم یا همان لوریج این موضوع امکانپذیر است. به این ترتیب که، کارگزاران بازار فارکس(بروکرها) به شما به میزان دلخواهتان اعتبار خواهند داد که شما با آن میتوانید تا چند برابر سرمایه تان به معامله بپردازید. این میزان اعتبار میتواند از ۳ برابر شروع و تا چند صد یا حتی بیشتر برابر نیز ادامه داشته باشد. برای مثال وقتی با اهرم ۱:۱۰۰۰ معامله میکنید، شما قادر خواهید بود تا ۱۰۰۰ برابر موجودی اصلی تان معامله کنید. به عبارت دیگر، شما برای یک معامله ۱۰۰۰ دلاری فقط به ۱ دلار موجودی حساب نیاز دارید. لذا میزان سود و یا ضرر شما نیز به همان میزان در موجودی (مانده حساب) شما تاثیر خواهد گذاشت.

اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که استفاده از اهرم (و یا لوریج) به همان اندازه که در ابتدا جذاب است، میتواند خطرناک نیز باشد.

لوریج (LEVERAGE) یا اهرم چیست و چگونه عمل میکند؟

 

اسپرد در بازار فارکس به چه معناست؟

تا اینجا با نحوه کارکرد بازار فارکس آشنا شدیم. اما زمانیکه میخواهیم معاملهای انجام دهیم، متوجه میشویم که برخلاف آنچه که در ذهن داشتیم تمام جفت ارزها با دو نرخ نمایش داده میشوند. این دو عدد همان قیمت خرید و قیمت فروش هستند که با هم مقداری اختلاف دارند. این اختلاف که بین قیمت خرید و فروش وجود دارد را اسپرد می نامند. توجه داشته باشید که اسپردها شناور هستند. یعنی برای جفت ارزهای مختلف باهم تفاوت دارند. ضمن اینکه در هر بروکر یا همان کارگزار فارکس، بسته به انواع حسابهای معاملاتی که وجود دارد. ممکن است مقدار اسپردها باهم متفاوت باشد. همچنین در زمان شب ها که حجم معاملات در فارکس کمتر هستند، مقدار این اسپردها نیز بیشتر میشوند

 

سوآپ یا بهره شبانه در فارکس به چه معناست؟

سواپ همان نرخ بهره شبانه است. مبالغی که بابت سود معاملات باز محاسبه می شود. یعنی وقتی شما معاملاتی رو باز دارین و به ساعت 12 شب میرسه در اون لحظه به معاملات شما سواپ تعلق می گیره و این میتونه مثبت یا منفی باشه و زمان اون هم 00:00 به وقت محلی بروکر خواهد بود.

برای دریافتن اطلاعات بیشتر در خصوص سوآپ یا بهره شبانه، مقاله جامع و کامل تری را تدوین کرده ایم که با مطالعه این مقاله به تمامی سوالاتتان در خصوص سوآپ پاسخ داده میشود.

برای آشنایی بیشتر در این خصوص، مقالۀ «سواپ در فارکس به چه معناست؟و نحوه محاسبه آن به چه صورت است» را مطالعه کنید

 

آشنایی با مفهوم پیپ (Pip) در بازار فارکس

پیپ یا پوینت به واحد اندازه گیری حرکات و نوسانات قیمت در بازار ارز گفته می شود. مثلا اگر جفت ارز EUR/USD از عدد 1/14121 به عدد 1/14807 برسد در حقیقت 68.6 پیپ یا 686 پیپ جا به جا شده.

آشنایی با مفهوم پیپ در فارکس

 

 

بالانس (balance) در فارکس به چه معناست؟

بالانس حساب شما، مقدار پولی است که در حسابتان دارید. توجه داشته باشید که پوزیشن های باز تا وقتی که بسته نشده اند هیچ تاثیری روی بالانس نمی گذارند .

 

مارجین یا (margin) در فارکس به چه معناست؟

میزان موجودی که توسط بروکر برای تضمین باز ماندن معاملات کنار گذاشته می‌شود.

 

مارجین کال (margin call) در فارکس به چه معناست؟

به معنای بسته شدن اجباری معاملات توسط بروکر در صورت رسیدن زیان به سطح معینی می‌باشد که سطح استاپ اوت (Stop Out Level) نامیده می شود. سطح استاپ اوت در بروکرهای مختلف متفاوت است (در آی سی ام بروکرز این سطح صفر درصد می باشد). این مساله به این دلیل است که بروکر نمی تواند اجازه دهد تا شما بیشتر از پولی که در حساب دارید ضرر بدهید.

 

برای معامله در بازار فارکس باید از کجا شروع کنیم؟

معاملات در فارکس از طریق بروکرها (کارگزار) انجام میشوند. پس در ابتدا برای شروع معاملات خود در بازار فارکس، باید بتوانیم یک بروکر را به عنوان کارگزار خود انتخاب کنیم انتخاب بروکر شاید در مرحله اول چیز ساده ای به نظر برسد. اما در واقع میتواند تاثیر بسیار زیادی در میزان عملکرد و سود و زیان شما داشته باشد. پس باید قبل از انتخاب بروکر اطلاعات کافی از نحوه خدمات رسانی و سابقه آن بروکر بدست آورید تا بتوانیم انتخاب هوشمندانه تری را داشته باشیم. همانطور که قبلا گفتیم بازار فارکس به دلیل گستردگی و حجم معاملات، یکی از امن ترین بازار ها در برابر دستکاری قیمتی است. دلیل این امر آن است که بسیاری از بروکرها با وصل شدن به مارکت جهانی، معاملات خود را انجام میدهند. برای این منظور از طریق نهادهای نظارت مالی معتبر خارجی بازرسی میشوند که به اصطلاح به آنها رگوله میگویند. در این میان، برخی از بروکرها که معمولا دارای اعتبار کمتری هم هستند، به مارکت جهانی متصل نیستند. در واقع نرخ معاملات در این
بروکرها به اصطلاح داخلی است که به آنها مارکت میکر نیز می گویند. بنابراین بهتر است نکات زیر را در انتخاب بروکر خوب در نظر بگیریم رگوله باشند و معاملات آنها به مارکت جهانی متصل باشند.با توجه به تحریمها، حتما در کشورهای آفشور ثبت شده باشند تا بتوانند به ایرانیها خدمات ارایه دهند. هرچه تعداد شعبه بیشتری در کشورهای مختلف داشته باشند دارای اعتبار بیشتری نیز هستند.دارای پشتیبانی به زبان فارسی نیز باشند. تا کارایی را برای ما آسان تر نمایند. دارای انواع حساب های معاملاتی مختلف باشند که با هر نوع استراتژی و مدیریت سرمایهای، بتوان در آن حساب جدید مورد نیاز را ایجاد نمود. حتما از قبل میزان اسپرد جفت ارزهای آن را، با سایر بروکرها مقایسه نمایید

 

امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد، منتظر نظرات سازنده شما هستیم.

لگو بورس آکادمیک

تیم تولید محتوا

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگیری کپچا...