جستجو کردن
  • مقالات
جستجو کردن

منظور از EPS و DPS چیست؟ و چه تفاوتی با هم دارند؟

EPS و DPS چیست؟

منظور از EPS و DPS چیست؟و چه تفاوتی با هم دارند؟

EPS یکی از اساسی ترین معیارها جهت مشخص نمودن قیمت سهم و در نتیجه تصمیم گیری برای انتخاب آن می باشد. از طرفی P/E نسبتی است که برای ارزش گذاری یک سهم، از سود آن بهره گرفته و چشم اندازی برای رشد سهم در آینده به دست می دهد. در واقع P/E بیان میکند که هر سرمایه گذار به ازای یک ریال سودی که کسب می کند، حاضر است چند ریال هزینه کند. در محاسبه نسبت P/E نیز میتوان نقش پر اهمیت  EPS را دید.

به عبارت دیگر P/E تعداد سال هایی است که طول می کشد تا سرمایه یِ فرد از طریق بازدهی هایی که به دست آورده، برگردد. به این ترتیب با توجه به جایگاهی که EPS و DPS در تحلیل یک سهم دارد، مفهوم، انواع و تفاوت آن‌ها را در این مقاله بررسی می کنیم.

[lwptoc skipHeadingLevel=”h6,h5,h4,h1″]

 

سود هر سهم یا EPS  (سود قطعی) چیست؟

در واقع مختصر شده ی عبارت  Earning Per Share است که به مفهوم سود هر سهم می باشد. شرکت ها موظف هستند که هر سه ماه یکبار وضعیت مالی خود را گزارش دهند. که در آن به وضعیت EPS هم اشاره می شود.

 

EPS  پیش بینی شده چیست؟

تا چند سال پیش، شرکت ها موظف بودند در گزارشی که در شروع سال مالی به سازمان بورس ارائه میکنند، یک پیش بینی برای سود هر سهم، بر اساس عملکرد خود در سال گذشته را هم ارائه دهند که به آن EPS پیش بینی شده گفته می شود.

در واقع این ای پی اس عددی است که مطابق با روش های شبیه سازی، عملکرد شرکت در سال های گذشته به دست آمده است. پس هیچ قطعیتی برای آن وجود ندارد و احتمال دارد که مقدار EPS به دست آمده مانند مثال بالا در پایان سال مالی، بیشتر، برابر و یا کمتر از  ای پی اس پیش بینی شده باشد.

از آنجایی که برخی از شرکت ها گاهی EPS پیش بینی شده را، غیر واقعی برآورد می کردند و این مسئله موجب گمراهی تحلیلگران می شد، اکنون چند سالی است که سازمان بورس، از ارائه سود پیش بینی شده توسط شرکت ها ممانعت می کند.

 

EPS  تعدیل شده چیست؟

همانطور که گفته شد، لازم است که صورت های مالی شرکت ها به صورت دوره ای ارائه شوند. در هر دوره بنا به شرایط اقتصادی، سیاسی و قوانین و مقررات، ممکن است سود محقق شده شرکت ها در فصل های مختلف، دستخوش تغییراتی گردد. به سود هر سهم که در هر دوره از سال مالی، بر اساس تغییرات جدید به دست می آید، EPS  تعدیل شده می گویند.

یه عنوان مثال: شرکت الف

در پایان سال مالی 1402، 100 تومان سود به ازای هر سهم پیش بینی میکند.

پس از گذشت 3 ماه از فعالیت شرکت، پیش بینی از 100 تومان به 110 تومان افزایش پیدا میکند.

پس از گذشت 6 ماه، به ای نتیجه میرسند که سود 110 تومانی قابل محقق نیست و پیش بینی سود شرکت باید به 95 تومان کاهش پیدا کند.

تفاوت EPS و DPS

 

 

 

ای پی اس تحقق یافته چیست؟

حال فرض کنید که سال مالی یک شرکت به پایان رسیده است. در این حالت مدیران و حسابداران شرکت، به بررسی آنچه در این سال اتفاق افتاده است، می پردازند و پس از محاسبه دقیق درآمد و هزینه های شرکت، مقدار واقعی سود هر سهم را اعلام می کنند. این سود در واقع همان EPS تحقق یافته است. در نسبت P/E معمولا از ای پی اس تحقق یافته استفاده می شود.

ای پی اس می تواند بر قیمت سهام شرکت تاثیر بگذارد به همین دلیل همیشه مورد توجه سرمایه گذاران بوده است و با بررسی آن می توانند مبنای درستی برای قیمت سهام شرکت بدست آورند. لازم به ذکر است که چون EPS  تحقق یافته در پایان سال مالی شرکت به دست می آید، اثر آن از قبل در قیمت سهام لحاظ شده است.

برای آشنایی بیشتر در این خصوص، مقالۀ «اصطلاحات بورسی به زبان ساده» را مطالعه کنید.

 

ای پی اس  را از کجا پیدا کنیم؟

رواضح است که خلاصه‌ی عملکرد شرکت‌ها در متغیر EPS انعکاس می‌یابد و سهامداران برای مشاهده EPS مربوط به شرکت‌ها، مجبور هستند که به سامانه کدال مراجعه نموده و با مطالعه گزارشات ارائه شده به این عدد دست پیدا کنند.

 

DPS یا سود نقدی چیست

 

DPS یا (سود تقسیمی) چیست؟ و چه تفاوتی با EPS  دارد؟

DPS در واقع مختصر شده ی عبارت Dividend Per Share می باشد. DPS در حقیقت زیر مجموعه ای از ای پی اس است و عموما مقدار آن از EPS کمتر می باشد. مقدار دقیق DPS در مجمع عادی سالانه شرکت تعیین می گردد.

به طور کلی هر سال شرکت ها بخشی از سود خالص را مطابق قانون بر اساس نیاز شرکت، نزد خود نگهداری می کنند. و مابقی را بین سهامداران تقسیم می کند. به مقدار سودی که شرکت تقسیم می کند و به طور نقدی به دست سهامدار می رسد DPS یا سود تقسیمی میگویند.

البته با توجه به سیاست های شرکت، مقدار دی پی اس در هر شرکتی متفاوت از شرکت دیگری می باشد. ممکن است شرکتی بخش عمده ای از ای پی اس خود را بین سهام داران توزیع کند اما شرکت دیگری DPS کمتری به سهامداران اختصاص دهد و عمده ای پی اس خود را در قالب سود انباشته برای پروژه های آینده، مانند طرح های توسعه یا سرمایه گذاری و … صرف نماید.

اما وجه مشترک همه شرکت ها در توزیع DPS این است که عموما هیچ شرکتی همه ای پی اس خود را بین سهام داران توزیع نمی کند و بخشی از آن را برای نیازهای پیش بینی نشده خود در آینده محفوظ میدارد.

گاهی اوقات شرکت افزون بر دی پی اس سال مالی جاری، قسمتی از سود انباشته سال گذشته را هم بین سهامداران توزیع می کند. در این صورت ممکن است مقدار DPS از EPS بیشتر گردد. شاید دریافت سود بیشتر برای سهامداران جذاب به نظر برسد، اما باید دقت داشت که دریافت DPS بالاتر در این حالت عمدتا نشانه چندان خوبی نیست. چرا که سود انباشته ای که از سال قبل توزیع می گردد، همان سودی است که برای اجرای پروژه ای در دست شرکت باقی مانده است. پس این مسئله می تواند نشانه ای از بی نظمی و هرج و مرج در برنامه های مجموعه باشد.

برای آشنایی بیشتر در این خصوص، مقالۀ «مجامع بورسی» را مطالعه کنید.

 

مقالات و اخبار مرتبط

افزایش سرمایه چیست؟ و انواع روش های افزایش سرمایه

اخزا چیست؟ اوراق خزانه اسلامی

 

امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

لگو بورس آکادمیک

تیم تولید محتوا

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگیری کپچا...