جستجو کردن
  • مقالات
جستجو کردن

واگرایی و انواع آن

واگرایی چیست؟ و انواع آن

واگرایی و انواع آن در تحلیل تکنیکال

واگرایی‌ها و انواع آن، موضوع مقاله کنونی است. واگرایی‌ها نقش مهم و بسزایی در تحلیل تکنیکال دارند. تحلیل‌گران و تریدرها از این ابزار در بررسی نمودارها استفاده می‌کنند تا بتوانند روند های موجود را متوجه و از آن در جهت دریافت موقعیت معامله، استفاده نمایند. در تحلیل تکنیکال علاوه بر اندیکاتورها، پترن و الگوهای قیمتی نیز بسیار مهم هستند و با بررسی آن‌ها می‌توان موقعیت کلی یک سهم را متوجه شد.

در این مقاله قصد داریم درباره واگرایی‌ها و انواع آن در تحلیل تکنیکال، اطلاعات بیشتری کسب کنیم. اگر علاقه‌مند به دریافت اطلاعات در این زمینه هستید، توصیه می‌کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا به این اطلاعات ارزشمند، دست پیدا کنید.

انچه در این مقاله خواهید خواند

واگرایی چیست و چه مفهومی دارد؟

در رابطه با بررسی واگرایی‌ها و انواع آن در تحلیل تکنیکال، باید ابتدا مفهوم این واژه را بیان کنیم. واگرایی هنگامی در تحلیل تکنیکال مشخص می‌شود که قیمت دارایی برخلاف روند حرکتی اندیکاتورها باشد. به عبارتی اگر مسیر حرکتی یک دارایی صعودی باشد اما اندیکاتور روند نزولی را نمایش دهد، در این حالت می‌گوییم واگرایی رخ داده است. البته این موضوع برای حالت معکوس نیز انجام می‌پذیرد و هنگامی که دارایی نزولی است اما اندیکاتور صعودی بوده، می‌گوییم واگرایی رخ داده است. هنگامی که واگرایی رخ می‌دهد، می‌گوییم قیمت در دارایی مورد نظر دچار اصلاح یا بازگشت شده است.

مفهومی ساده از واگرایی

از واگرایی‌ها به عنوان نوعی الگوی بازگشتی یا ادامه دهنده یاد می‌کنند. با استفاده از این الگو می‌توان به خوبی حمایت‌ها و مقاومت‌ها را شناسایی و موقعیت معامله‌گری مناسبی را اخذ کرد. واگرایی‌ها در واقع نوعی عنصر اخطار دهنده است که به معامله‌گر هشدار می‌دهد روند مورد نظر ممکن است دچار دگرگونی و تغییر شود. واگرایی‌ها همواره از سیگنال‌های مهم و بسیار قوی در بازار مالی محسوب می‌شوند و کارایی آن‌ها بسیار زیاد و تاثیر گذار است.

 

واگرایی‌ها و انواع آن در تحلیل تکنیکال

برای بررسی بهتر واگرایی‌ها و انواع آن در تحلیل تکنیکال، این الگو را بخش‌بندی می‌کنیم. به طور کلی واگرایی به ۳ دسته کلی تقسیم بندی می‌شوند. البته که هر دسته نیز به تعدادی زیرمجموعه تقسیم می‌شود. در ادامه با هر کدام از این موارد آشنا می‌شویم.

 

بررسی واگرایی معمولی (Regular Divergence)

واگرایی‌ها و انواع آن در تحلیل تکنیکال در دسته نخست به واگرایی معمولی تقسیم بندی می‌شوند. این واگرایی به دلیل تضادی که بین قیمت دارایی و اندیکاتور وجود دارد، تشکیل می‌شود. با تشکیل این الگو، انتظار داریم روند و عملکرد به شکل یک الگوی بازگشتی تغییر پیدا کند. این الگو به ۲ دسته‌ی منفی (RD-) و مثبت (RD+) تقسیم‌بندی می‌شود. حالت منفی وقتی تشکیل می‌شود که دو سقف قیمتی در انتهای یک روند صعودی بوجود آید. در این حالت قیمت در حال افزایش اما اندیکاتور نزولی است.

دسته‌ی دوم، مربوط به واگرایی معمولی مثبت است. این حالت عکس واگرایی معمولی منفی است و از دو کف قیمتی تشکیل شده است. در این واگرایی قیمت در حال کاهش است اما اندیکاتور روندی صعودی را به ما نشان می‌دهد.

 

واگرایی مخفی (Hidden Divergence)

دسته‌ای دیگر از انواع واگرایی، مربوط به نوع مخفی آن است. این واگرایی زمانی تشکیل می‌شود که قیمت در حالت اصلاح بوده و تشکیل آن باعث ارائه پیامی مبنی بر ادامه اصلاح است.

نکته‌ی مهمی که در این رابطه وجود دارد، این است که واگرایی معمولی در انتهای یک روند صعودی یا نزولی تشکیل می‌شود و بدین معنی است که روند در حال بازگشت می‌باشد. این در حالی است که واگرایی مخفی با شناسایی قله‌ها و دره‌ها قابل مشاهده است. .واگرایی مخفی نیز به ۲ دسته مثبت (HD+) و منفی (HD-) تقسیم می‌شود. در حالت مثبت،  شاهد روند حرکتی صعودی در نمودار و روند حرکتی نزولی در اندیکاتور می‌باشیم. لازم به ذکر است که این واگرایی در ابتدای یک کانال صعودی معمولا تشکیل می‌شود.

در طرف مقابل، واگرایی مخفی منفی را داریم که در انتهای یک روند نزولی شکل گرفته و پیامی مبنی بر اینکه روند کاهشی ادامه دارد را به تریدر منتقل می‌کند. در این واگرایی، روند حرکتی قیمت نزولی اما اندیکاتور به شکل صعودی تشکیل می‌شود.

 

واگرایی زمانی (Time Divergence)

آخرین دسته از واگرایی‌ها و انواع آن در تحلیل تکنیکال مربوط به نوع زمانی آن است. در این دسته از واگرایی، شاهد تضادی میان قیمت و زمان می‌باشیم. بنابراین در این بخش کاری به اندیکاتور نداریم و مبنای مقایسه ما، زمان است. به عنوان مثال تعداد کندل‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. این نوع واگرایی نیز به دو دسته معمولی و هوشمند تقسیم می‌شود. در واگرایی زمانی معمولی، پیش‌بینی ادامه روند کنونی است. تعداد کندل‌های اصلاحی در این نوع واگرایی از تعداد کندل‌های روند بیشتر بوده و میل به چرخش و بازگشت روند در بازار مشاهده نمی‌شود.

در طرف مقابل، واگرایی زمانی هوشمند را داریم که پیش‌بینی این واگرایی نیز ادامه روند حرکتی قبلی است. در این نوع از واگرایی، تعداد کندل‌های اصلاحی نسبت به تعداد کندل‌های روند کمتر بوده و درصد اصطلاح زمانی از اصلاح قیمتی بیشتر است. به طور کلی در واگرایی از نوع زمانی باید دقت بیشتری به خرج داد و با تمرکز بیشتر چارت و نمودار قیمتی را بررسی کرد.

واگرایی زمانی

 

کلام پایانی

همانطور که مشاهده کردید در این مقاله به بررسی واگرایی‌ها و انواع آن در تحلیل تکنیکال پرداختیم. واگرایی‌ها ابزار بسیار مهم و کارآمدی هستند که در دست تحلیل‌گران قرار دارند. این ابزار می‌تواند به خوبی پیش‌بینی آینده قیمتی یک دارایی را انجام دهد. در رابطه با واگرایی‌های معمولی و مخفی، باید عنوان کرد که از اندیکاتور‌های زیادی در این زمینه برای مقایسه استفاده می‌شود. از معروف‌ترین این اندیکاتورها می‌توان به RSI ,MACD ,CCI ,MFI و … اشاره کرد. به طور کلی باید نمودارها و چارت‌های فراوانی در این زمینه مشاهده کنید تا بتوانید به شکل مناسب و با یک نگاه، واگرایی موجود را شناسایی و پیش‌بینی خود را نسبت به آن انجام دهید.

تشخیص کف و سقف و مناطق حمایتی و مقاومتی از مهم‌ترین مواردی هستند که در این زمینه می‌توانند کمک‌حال تحلیل‌گران باشند. در پایان امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و این مقاله توانسته باشد اطلاعات مناسب و ارزشمندی را به شما مخاطبین گرامی، ارائه کرده باشد. شما می‌توانید سایر مقالات موجود در سایت را مطالعه و اطلاعات خود را در زمینه بازارهای مالی افزایش دهید.

 

 

امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد، منتظر نظرات سازنده شما هستیم.

لگو بورس آکادمیک

تیم تولید محتوا

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگیری کپچا...